LIL' BABUSTYLE - The truth is mine

"Men du ser ju inte ut att vara sjuk" är väl sällan en dålig komplimang?

Bildkälla okänd" 'Men du ser ju inte ut att vara sjuk' är väl sällan en dålig komplimang? Det är väl bra att se frisk ut så att man kan känna att sjukdomen inte tar över allt? Så skulle jag känna. Skulle bli jätteglad om någon sa så till mig om jag var sjuk!"
 

Jag kan förstå att du tänker så, det är många med dig som tänker likadant och det är därför vi med kronisk och/eller osynlig sjukdom får höra det här ofta. Mina inlägg handlar ofta om kroniska sjukdomar som är osynliga, eftersom det är vad jag lever med. Jag ska försöka förklara så gott jag kan  varför det här är en av de värsta kommentarerna man kan få om man lever med en osynlig sjukdom.
 

Det är inte alla som hatar de här kommentarerna och som tar illa vid sig, men väldigt, väldigt många gör det. Bland annat jag. Det finns en hel del anledningar till varför vi hatar den här kommentaren, men den största är nog att vi måste förklara oss hela tiden. Vi måste hela tiden berätta att vi har ont och faktiskt är sjuka. Men det är svårt att förklara något sånt om man ser helt frisk ut på utsidan, medan det känns som man dör på insidan. Om jag säger att jag inte orkar eller att jag har ont så kan jag få höra "Du bara fejkar" eller "Du orkade ju igår" eller "Jag ser inte att du har ont någonstans". Förstår ni min poäng? Det finns många personer där ute som faktiskt säger så här.
 

Det är otroligt jobbigt att få dessa kommentarer när Du VET att du är sjuk, att du har ont, att du inte orkar och att du har en osynlig sjukdom som påminner dig om och om igen att du inte är frisk fast du ser frisk ut. Självklart vill ingen se sjuk ut, men ser du sjuk ut så ser folk att du inte mår bra, att du inte orkar. Jag skulle inte heller vilja se sjuk ut, men jag vill heller inte behöva förklara om och om igen, berätta att jag har en osynlig sjukdom som inte syns utanpå. Förklarar vi oss inte så blir vi heller inte trodda. Och i många fall, även när vi förklarar, blir vi dumförklarade. Många, bland annat jag har gått till läkare och sökt hjälp för att vi lider av daglig smärta, men enligt alla undersökningar är vi "helt friska" och det "finns inga fel".
 

Känslan när du VET och KÄNNER att du har ont varje dag, att något är fel, men du blir inte trodd för att du ser helt frisk ut, är obeskrivlig. Det gör så ont att få höra det. "Du fejkar bara", "Sluta sök uppmärksamhet" "Du är ju inte sjuk, du ser ju helt frisk ut". Vi vill bara ha förståelse, att andra ska ha lite insyn i det hela. Vi vill bara inte behöva förklara oss hela tiden. Vi gör det inte för att det är kul. Utan för att för många är det enda sättet att överleva. Vi måste stå på oss, klaga massor, i princip tvinga läkare att göra olika undersökningar. Det är inte kul. Det är inte så vi vill leva. Vi vill bara få hjälp mot det som hindrar oss att göra vardagliga saker. Vi vill bara veta vad som är fel.
 

Men tro mig, jag vet lite hur ni tänker. Jag var exakt likadan innan jag fick min sjukdom.

Kommentarer

Laddar kommentarer...
Visa alla kommentarer
Formuläret laddas