LIL' BABUSTYLE - The truth is mine

10 myter om kronisk smärta

I det här inlägget tänkte jag fokusera på olika myter som man ofta hör när man pratar om kronisk smärta, särskilt när det handlar om en osynlig sjukdom. Många går efter principen "syns det inte så finns det inte" och med det här inlägget tänkte jag försöka förklara varför det påståendet är så fel det bara kan bli. Min mamma lever också med en kronisk sjukdom som inte syns utanpå och innan jag fick min sjukdom så hade jag ingen aning om vilket helvete hon går igenom varje dag. För det syns inte. Jag förstod inte att det kan göra ont utan att det syns. Och jag vet att det är många där ute som tänker samma sak. Man är för blind för att se. Men när jag fick min sjukdom så förändrades allt. Jag förstod helt plötsligt hur mamma kände sig när ingen ville lyssna, när alla bara sa att det var bortförklaringar och att man fejkar det. "Du ser ju frisk ut" var ord man fick höra dagligen. Man känner sig osynlig, maktlös och oförstådd. Idag känner jag mig fortfarande oförstådd och missförstådd. För ingen vill försöka se.

Det är otroligt svårt att förstå något man själv inte går igenom, jag är fullt medveten om det. Men det är också därför jag tycker det är så himla viktigt att man pratar ut om sin sjukdom/sina problem för att andra ska få lärdom kring sådant här. Förr skämdes jag över min sjukdom, men idag vill jag hellre vara öppen med det och få andra att också våga träda fram. Eftersom vi med en osynlig sjukdom inte syns, så måste vi ta plats.

Här har vi de vanligaste myterna kring kronisk smärta:
» Om du inte vet orsaken till varför du har ont så måste det vara något du bara hittat på.
» En dag kommer du att bli helt frisk.
» Medicin mot kronisk smärta borde vara effektiv inom en kort period.
» Om du ser frisk ut så kan du inte ha ont.
» Anledningen till att du har ont är för att du inte tränar eller rör på dig så mycket.
» Du har ont bara för att du är stressad eller har en jobbig period.
» Du kan göra allt du kunde göra innan du började få ont.
» Du måste ha kontroll över allt som händer i ditt liv.
» Syns det inte så finns det inte

Med det här inlägget så hoppas jag att ni har i alla fall lite mer förståelse kring kronisk smärta. Det kommer att dyka upp fler inlägg då och då, så håll utkik! Och kom ihåg: även om en person ser helt frisk ut så kan det vara så att personen har ont och är sjuk!

Kommentarer

Laddar kommentarer...
Visa alla kommentarer
Formuläret laddas