LIL' BABUSTYLE - The truth is mine

Snälla, sluta med fyrverkerier!

Bilder från nyår 2013. Karlstad kommun står för den årliga fyrverkerishowen i stan.


Gott nytt år på er! Det här året har gått så himla snabbt och i morgon är det redan ett nytt år. Jag har så svårt att ta in det på något sätt. Men nytt år och nya möjligheter, antar jag. Gissar på att de flesta ska festa loss hela natten och fira in det nya året. Själv tänker jag bara stanna hemma och ta det lugnt. Äta god mat och dricka gott. Har köpt med mig lite smått och gått till ikväll också då jag tänkte kika på några filmer. Vet inte vilka än. Har ni några tips på bra filmer? Gärna komedi, skräck eller drama. Jag gillar inte romantik särskilt mycket. Hojta till om ni kommer på nån film!

****************


Och så vill jag ta upp en till sak med er. Snälla, strunta i fyrverkerierna! Att skjuta raketer och fyrverkerier är så himla egoistiskt och själviskt. Tänk på alla stackars djur och människor där ute som blir rädda och i värsta fall traumatiserade. Det finns ingen vettig anledning till att skjuta upp fyrverkerier. Man kan fira in nya året på annat sätt! Bilderna här ovan är från Karlstads kommuns egna fyrverkerishow de har varje år, som egentligen är helt onödig. Under några få minuter skjuter de upp lite fyrverkerier och avslutar med nåt snyggt. Varför jag tycker det är onödigt? Dels för att de lägger över 100 000kr på denna show, varje år! Och dels för alla rädda djur och människor. Jag mår dåligt när jag ser personer ta med sina djur ut på nyår. För även om de inte är vettskrämda (som många är!) så kan jag knappast tro att de njuter av det.


Bebis är inte rädd för raketer eller smällare, men jag kan inte påstå att han gillar det. Däremot min förra hund, Ronja, hon var verkligen livrädd för alla smällar. Från att sista smällen hördes så kunde det ta upp till 24 timmar innan hon vågade sig ut för att bara kissa en snabbis. Hon vägrade. Hon var så förstörd och man kände sig så himla maktlös. Det fanns ingenting vi kunde göra. Hon låg inne i badrummet och skakade. Aldrig sett en hund skaka så mycket som hon gjorde. Det var så hemskt att se. Så smärtsamt. Hon höll sig i över 24 timmar. Hon var en sån hund som vägrade göra sina behov inne även när hon inte hade något val, så då höll hon sig. Gick inte ens ut på altanen för att hon var så rädd.


Jag är också väldigt rädd för smällare och fyrverkerier. När jag var liten blev jag träffad av två stycken och sen dess kan jag inte ens va i närheten. Jag kan inte ens hålla i tomtebloss. Jag får panik. Jag kan se fyrverkerier på väldigt långt håll. Men får panik när de kommer mot en. Det är väldigt många där ute som är livrädda. Så vad är vitsen med att skjuta upp fyrverkerier? Kan ni verkligen inte fira på annat sätt? Är det värt att många djur och människor riskerar att bli traumatiserade på grund av smällarna?


Jag läste en artikel som Djurens Rätt publicerade. En hund förra året hade blivit så rädd när det small en raket på dagen så den slet sig loss och rymde hemifrån. I över ett dygn var hunden borta. De hittade senare hunden i vatten, nedkyld och vettskrämd. Veterinären sa att det var ett mirakel att hunden hade klarat sig, för den var riktigt kall. Tycker ni på riktigt att det här är okej? Njuter ni av det? Jag gillar att se fyrverkerier och mina föräldrar har skjutit sånt sen jag var liten, men jag har tagit ställning. Jag har själv aldrig skjutit upp en raket eller slängt en smällare. Och jag tänker inte göra det heller.  Jag kan inte tänka mig vad alla vilda djur, tama djur och människor känner.


Jag tycker på riktigt att det är enormt jävla egoistiskt och själviskt att skjuta raketer. Använd sånt som inte låter. Finns det verkligen inget annat sätt att fira in nytt år på? Tycker också att alla kommuner (även Karlstad kommun såklart!) slutar upp med alla fyrverkerier! Det är fan inte värt att slösa 100 000kr för några få minuter av fyrverkerier som skrämmer livet ur många! Och kom inte och säg "det är ju bara en gång om året, låt oss ha den dagen". Men det är inte bara en gång om året. Det smäller raketer innan nyår, under hela dagen, och flera dagar efteråt. Det är ingen som håller sig till bara nyårskvällen. Och så smäller de massor vid påsk. Så sluta med alla bortförklaringar! Sluta med fyrverkerier!

Kommentarer

Laddar kommentarer...
Visa alla kommentarer
Formuläret laddas